Șah mat !

26 apr. 2011 -  la 23:36

Nu stiu la câţi dintre voi vi se întâmplă să faceţi în gând analogii cu privire la anumite lucruri din viaţă. Recent mi-am reamintit o analogie facută de mine cândva. Este vorba despre asemănarea intre oportunitatile care apar in viata / partide de şah, şi între deciziile pe care le luăm în viaţă / mutări pe tabla de şah în jocul al cărui final va fi însăşi destinul nostru.De oportunităti avem parte în fiecare moment, si decizii mai mult sau mai puţin importante luăm în fiecare clipă.

De corectitudinea deciziilor noastre depinde binele şi fericirea noastră, a familiei şi societătii în care trăim.

Cred că sunteţi în asentimentul meu când spun că fiecare decizie contează.

Uneori mă gândesc la deciziile pe care le i-au ca la mutările dintr-o partidă de şah.

Fiecare mutare/decizie îşi are timpul ei. Fiecare îţi dă un avans mai mic sau mai mare şi are atât rol defensiv cât si de atac. Cei care ştiu măcar puţin şah, ştiu că de obicei la începutul jocului se mută mai întâi pionii şi mai apoi se avansează şi cu celelalte piese. Când joci şah e indicat să gândeşti în avans, adică să analizezi situaţia actuală şi să te gândeşti la următoarele câteva mutări.
Îţi faci un plan, două, trei, şi apoi muţi. V-aţi întrebat ce îl face pe unul din jucători să piardă?

De cele mai multe ori lipsa de experienţă. Apoi nerăbdarea, lăcomia şi teama. Cu siguranţă nu vei putea excela în şah dacă nu vei învăţa să te stăpâneşti şi să cauţi şi sa faci cea mai buna alegere.

Mi s-a întâmplat când jucam şah cu tatăl meu şi eram prinsă ca într-un cleşte, să îmi fie teamă de aparent iminentul şah mat. Nu pot să spun ca teama aceasta m-a ajutat vreodată.

Dar atunci când am învăţat s-o ignor am putut să mă concentrez şi să ies la liman, să câştig.

Încă ceva… sunt unii jucători nu foarte experimentaţi cărora le place să facă colecţie cu piesele adversarului şi se avântă să le înhaţe fără să mai fie atent la intenţiile oponentului. Astfel se vor trezi cu multe piese adunate dar cu o partidă pierdută.
Mai este un lucru la care nu se gândesc foarte mulţi jucători de şah… Să piardă… Învaţă să sacrifici lucrurile mici pentru a le câştiga pe cele mari.

Vrei să fii fericit? Vrei să profiţi la maxim de oportunităţile care îţi apar în viaţă? Dacă da, atunci dovedeşte-ţi ţie că poţi fi un maestru în şah… Ţine minte asta: stăpâneşte-ţi teama şi nerăbdarea şi nu te pripi. Ai minte, foloseşte-o şi analizează atent toate lucrurile. Cu cât analizezi mai mult, cu atât vei şti ce mutări, decizii corecte să faci. Vei regreta ori de câte ori vei lua decizii pripite, fără să te gândeşti prea mult la consecinţe, fără să te gândeşti că orice mutare îţi poate fi fatală. De multe ori trebuie să aştepţi un timp mai îndelungat ca să primeşti roadele deciziilor tale corecte. Aminteşte-ţi atunci că timpul este aliatul tău. Lucrează la răbdarea, credinţa şi caracterul tău, şi vei vedea că poţi fi un adevărat maestru.

Astea sunt doar câteva din gândurile mele şi cred că adevărul nu este departe de ele. Sunt viaţa mea.
Ţinând cont de cele spuse mai sus, care vor fi următoarele tale mutări maestre? Succes!